آدمی و دعا و نیایش

بسم الله الرحمن الرحیم

نیاز به دعا و نیایش، ریشه در عمق وجود آدمی دارد و از همان روز که گل آدم بسرشتند و به پیمانه زدند، این نیاز را در نهاد و فطرت او بر جای گذاشتند و از همین روست که در درازای تاریخ – از آدم ابوالبشر تا انسان متجدد امروز- و در پهنه جغرافیا –ازدورافتاده ترین قبایل، تا جوامع مدرن و صنعتی- بازار دعا و نیایش همواره گرم و پررونق بوده است و انسانها، از هر قوم و قبیله ای که بوده اند و در هرکجای تاریخ که می زیسته اند، به اشکال گوناگون، آیین دعا و نیایش برپا می کرده اند و حوائج خویش را از معبود خود می طبیدند.

و این گواه فطری بودن دین است و دلیل بی اثر بودن تمام حرکت ها و تلاش هایی که در طی اعصار بدخواهان و ملحدان، در مقابل دین و برای از بین بردن آن به کار برده اند.
در تمام ادیان (چه ادیان آسمانی و چه غیر آن) دعا و نیایش جایگاهی کلیدی دارد، هیچ دین و کیشی نیست که ادعیه و مناجات خاص خود را به پیروانش توصیه نکند. دین اسلام نیز از این قاعده مستثنا نیست، در فرهنگ اسلامی و بالاخصّ شیعی، دعا ویژگی دو چندانی یافته است؛ توصیه های اکید اهل بیت عصمت و طهارت به دعا و نیایش به درگاه پروردگار متعال، در کنار انبوه دعاهایی که برای زمانی خاص یا مکانی خاص یا برای هر زمان و مکانی از ناحیه آنان به تعلیم شیعیان رسیده است، گویای این جایگاه ویژه است. ادعیه ای که از ناحیه آن ذوات مقدس در دست است، تقریبا تمام حرکات و سکنات حیات انسان را پوشش می دهد: از سحر، از لحظه برخواستن از خواب، تا شام، تا لحظه به خواب رفتن؛ از مساجد و مشاهد مشرّفه که برترین مکانهاست، تا حمام و بیت الخلا، برای تمام این ها دعا و آیین و آداب رسیده است.
در کنار تمام مناسک عبادی اسلام – از وضو و نماز که روزمرّه، بارها تکرار می شود تا حجّ و جهاد- دعا های واجب و مستحب رسیده است.
و البته این برای آن است که می بایست تمام حالات و لحظات حیات آدمی، رنگ الهی گیرد و صورت خدایی یابد، تا انسان به آن مرتبه بلند عبودیت، که غایت خلقت اوست نیل یابد (ما خَلقتُ الإنسَ و الجِنَّ إلا لِیَعبُدون ِ) و از اینجاست که نقش رفیع دعا و نیایش در شکل گیری شاکله و شخصیت «انسان کامل»، از نگاه فرهنگ اسلامی روشن می گردد و سهم بالایی که اسلام برای دعا در تربیت و تعالی روح آدمی قائل است، به وضوح آشکار می شود.
در متون دینی آثار و برکات بسیاری برای دعاهای منقوله بیان شده است که طیف گسترده ای از جوانب حیات انسانی را در بر می گیرد؛ علاوه بر اُجور اخروی و پاداش های فرادنیایی، دعا می تواند تأثیرات مثبتی در بعد روانی و رفع ناملایمات و نگرانی ها، و همچنین در بعد اجتماعی و سیاسی و حتی بعد اقتصادی و وسعت رزق و معاش انسان داشته باشد. واین وعده الهی است که از پس هر دعایی، استجابتی است: اُدعُونِی اَستَجِب لَکُم . و این استجابت، هرچند که گاه به تأخیر می افتد و گاه بر حسب مصلحت، به شکل های دیگری در زندگی انسان نمود می یابد، حتمی است و تخلّف ندارد.
این سطور به درخواست برادر ارجمند، جناب آقای محسن عسگریان نگاشته شد، امید است خوانندگان را مفید افتد.

والسلام

سید محمد صادق علم الهدی
26 اسفند 1285

ارسال یک دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

1 × سه =